• Железничка 28, Нови Сад
  • 23/06/2024
Oluja, SPO Novi Sad
0 Comments
Најтужнији дани у новијој српској историји!

Према подацима документационог центра „Веритас“, убијено је и нестало 1.853 Срба, а протерано најмање 250.000 становника Републике Српске Крајине.

У хрватској злочиначкој акцији „Олуја“ августа 1995. која је започела 4. августа широком војном акцијом оружаних снага Хрватске, уз подршку НАТО, као и јединица Хрватског већа одбране (ХВО) и Армије БиХ (АБиХ), извршена је агресија на простор Републике Српске Крајине, односно север Далмације, Лику, Кордун и Банију.

– Агресија је извршена упркос томе што је та област – сектори „Југ“ и „Север“, била под заштитом УН, као и чињеници да су представници Републике Српске Крајине дан пре у Женеви и Београду прихватили предлог међународне заједнице о мирном решењу сукоба.

Против Срба је ангажован седмоструко јачи агресор који је за неколико дана неравноправне борбе угушио отпор Српске војске Крајине. Срби из западне Крајине тада су, поучени историјским искуством (Јадовно, Глина, Паг, Пребиловци, Јасеновац, Сисак, јаме, логори за децу) , кренули у дотад највећу сеобу на исток, браћи по вери и нацији.

Након престанка сваког отпора Српске војске Крајине Хрвати су убијали људе који нису хтели или могли да оду са вековних огњишта, као и оне у избегличким колонама, до Уне и преко Уне, дубоко у територији тадашње Републике Српске.