• Железничка 28, Нови Сад
  • 24/06/2024
0 Comments
Из архиве Данаса


Сва светла у мрачном тунелу нису погашена и има места за разум, говорио је пре тачно 24 године тадашњи председник Српског покрета обнове и потпредседник Савезне владе Вук Драшковић.

“Завршни текст споразума није у реду – све је прихватљиво на нивоу принципа и основних напомена, али има одредби којима се они бацају под ноге и Косову се дају овлашћења републике и независне државе. Мора се искорачити ка компромису – Скупштина Србије мора усвојити кратке и јасне закључке не за домаћу јавност, већ за велики и моћни свет који се припрема за злочин и агресију на нашу земљу”, рекао је Драшковић.

Компромис би, према његовим речима, био показивање спремности да се одмах потпише завршни документ из Рамбујеа, под условом да се из њега избаце одредбе које Косову дају статус треће републике или независне државе.

„Због тога би наша делегација требало да се још једном нађе с албанском делегацијом, да се гледају лицем у лице с текстом који би требало да буде потписан“, казао је Драшковић.

У супротном, слутио је Драшковић, могло би доћи до погибије.
“Ако после закључка Скупштине буду затворена врата компромисима, цео СПО ће бранити земљу. Гинућемо одбијајући агресора и борећи се против њега, а рачун ће бити испостављен онима који су изабрали гори пут. Ако Албанци неће, као што неће, да седну на разговоре, не смемо да будемо њихови таоци и да због њихове зле воље своју земљу гурамо под агресију. Уколико Американци убеде Албанце да седну за преговоре, истог тренутка наша држава је спремна и за споразум о примени, укључујући и страно учешће, с тим да мандат буде одобрен од стране Савета безбедности УН”, тврдио је он.