• Железничка 28, Нови Сад
  • 25/09/2022
inicijativaSPONS
0 Comments

Градски одбор Нови Сад Српског покрета обнове поднео је иницијативу за подизање споменика Томасу Вудроу Вилсону у Новом Саду.
Томас Вудро Вилсон, добитник Нобелове награде за мир, током два мандата на функцији председника Сједињених Америчких Држава, дао је неизмеран допринос установљењу вредности мира и међународне сарадње. Био је добар и близак пријатељ са Михајлом Пупином, научником светског гласа, Србином рођеним у Банату. Управо због пријатељства са Пупином, предлог је да се споменик постави на Булевару Михајла Пупина.
Вудроу Вилсон је након завршетка Првог светског рата имао пресудну улогу да Банат уђе у састав Краљевине Србије. На Париској мировној конференцији 1919. године утицао је на премијере Италије, Француске и Велике Британије да се таква одлука потврди.
На четврту годишњицу аустроугарске објаве рата Србији – 28. јула 1918. Године Вилсон је прогласио Српски дан. Он је на централној свечаности Србима послао поруку која је тог дана прочитана у црквама широм САД и објављена у већини дневних новина.
“Одважни, племенити народ чији дух није сломљен иако им је земља разорена”, овим речима је Вилсон описивао Србију у време када се по први пут застава неке друге земље завијорила изнад Беле куће.