• Железничка 28, Нови Сад
  • 23/06/2024
0 Comments

Оснивач и лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић оценио је синоћ на обележавању 33 године од оснивања Странке, да је, како је рекао, европски план о нормализацији односа Београда и Приштине, спасоносан за Србију и наглсио да он мора бити прихваћен, јер би „пропуштање понуђене прилике било равно трагедији“.

Драшковић је додао да му се тај план „причињава као понуда америчког државног секретара Џејмса Бејкера из јуна 1991. године изнета у разговору у Београду са свим републичким и савезним руководиоцима“, а односила се на подршку САД територијалном интегритету и суверенитету Југославије и противљење једностраном проглашењу отцепљења, као и противљење одржавању јединства земље силом.

„Одбили смо ту понуду и знамо шта је после тога било, сматрам да се мора прихватити безусловно и да ће бити трагедија ако прпопустимо ту прилку, после ње неће бити прилика, биће али ће оне бити катастрофалне“, рекао је Драшковић.

Драшковић је на скупу на Коларчевом народном универзитету, на којем је обележено и 32 године од деветомартовских демонстарација, рекао да га сада највише брине како оживети европску Србију.

„Европска Србија је смућена, слуђена, завађена, мора да оживи и да се повеже, јер, чини ми се, без отпора ономе што нам је понуђено са друге стране, налазимо се у смртној опасности“, рекао је Драшковић.

Драшковић је упитао и која је понуда са друге стране и навео да смо је чули из Москве – „одбијете америчко француски план – сачекајте док не усмртимо Украјину, док не завршимо са Украјином и Украјинцима, а онда ето нас ето нових геополитичких прилика и победничке Русије“.

„Ето 1991. године одбили су Бејкера, чекали су Москву у репризи дведесетих која сада саветује се да се одбије овај спаносни план, ја му не бих одбио ни запету и потписао бих“, рекао је Драшковић.

Додао је „да нас саветују да причекамо да умре Украјина“.

„Неће умрети Украјина и Украјинци, а ја се надам великој побуни Русије, јер ово што се дешава над Украјном није само злочин над Украјином већ над Русијом, руским народом, историјом, културом, први пут се реч Русија у свету изговра као куга, Руси томе морају да стану на пут“, рекао је лидер СПО.

Драшковић је нагласио „да се нада руском Вили Бранту“, који ће клекнути на Мајдану, што би, како је оценио, „био почетак спасења за Русију, Украјину“.