• Железничка 28, Нови Сад
  • 03/06/2020
srpski pokret obnove
0 Comments

Дах благог поветарца ублажи врелину овог летњег дана.. Да ли због поветарца или јаких звучника , селом се разлежу звуци музике и познате мелодије новокомпонованих “звезда“..Улицом пролазе свечарски обучени маладићи и девојке. Хрле ка центру села и вашарским дрангулијама, постављеним испред сеоске Месне заједнице.. Постављене шатре чекају смирај дана и своје прве госте.
Верујем, читаоче, да увод овог текста ,изазива и буди у Вама асоцијацију на давна времена и летњи период сеоских слава. Времена, када су се сеоске славе обележавале према свецима и заштитницима њихових села..
У неким крајевима се користи и реч “заветина“ која наводи на помисао да је празник сеоских слава настао у вези са неким заветом. Предања кажу, да често суочени са несрећом или неком катастрофом која је задесила село, сељаци су се обраћали неком свецу за помоћ, заветујући му се да ће празновати његов дан ако услиши њихове молитве. То су чинили сваке године. Свеца коме су се за помоћ обраћали, сеоска црква слави као своју Крсну славу. Тај обичај је један од најпопуларнијих у народу и одржао се до данашњих дана.
Сеоска Црква у Мартинцима преславља Светог Николу, 22.маја.
Међутим, Мартинци су једно од ретких сремских села где се очувала традиција прославе такозване “социјалистичке партизанске славе.“ Дан уочи славе, овдашњи комунисти приреде пригодан програм и одају пошту погинулим борцима НОР-а, полагањем цвећа и говором код споменика бораца.Наиме, током 1943. године, 280 Мартинчана је ступило у борбене партизанске редове а 128 их је животе оставило на ратиштима. И није спорно сећање и одавање почасти младићима који су своје животе дали за визију слободе. Наиме…
Пре тридесетак и више година, Мартинци су били прелепо место за живот, са доста занатлија, са домом културе, пекарама, кафанама, седам берберница, седам сервиса и електро радњи, две ћурчијске радње…са око 4000 становника..Данас село са 1180 домова, има више од 200 празних кућа, 1300 становника мање, годише умре 80 људи а роди се 6 беба…Тренутно се куће са великом окућницом једва продају за 5.000 евра, а има и оних које се саме сруше. Младост је отишла у градове а оно што је данас становницима Мартинаца најнужније је, како они кажу, лекар и апотекар..
Због тога сматрам да је непримерена свака манифестација величања култа комунизма уз истовремено ниподаштавање Црквене сеоске славе, која је за сељака од памтивека била значајан верски и друштвени догађај..
Да би нам село опстало и да би нам било боље, треба да се присетимо религијске садржине слава која се састојала у колективној молитви. Домаћин славе или свештеник би запалио свећу и кадионицом и тамјаном окадио све учеснике обреда који моле Бога да им подари благостање у наредној години.. Богату летину, плодност стоке, добро здравље, здраву и сложну породицу, стабилну и сигурну државу. И живот достојан човека, у свом селу.
Нека нам је Бог у помоћи.+